poniedziałek, 29 grudnia 2014

Roladki z kurczaka ze śliwką i czosnkiem w wędzonej szynce

Roladki z piersi kurczaka są bardzo łatwe w przygotowaniu i wykonaniu, a dodatek majeranku daje prawdziwie polski smak.
Roladki z kurczaka ze śliwką i czosnkiem w wędzonej szynce
SKŁADNIKI na 4 rolady:
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 8 plastrów wędzonej szynki (u mnie szwarcwaldzka)
  • 8 śliwek suszonych kalifornijskich
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki majeranku
  • olej
  • 2 łyżki masła (część do wnętrza roladek, druga część do smażenia pieczarek)
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 kilograma małych pieczarek
  • pół łyżeczki soku z cytryny
Roladki z kurczaka ze śliwką i czosnkiem w wędzonej szynce

WYKONANIE:

  • Obie piersi kurczaka rozcięłam wzdłuż. Otrzymałam w ten sposób 4 płaty.
  • Każdy płat mięsa posoliłam i popieprzyłam.Na środku każdej piersi ułożyłam po cienkim kawałeczku masła (ok. pół łyżeczki na porcję), 2 plasterki czosnku, dwie śliwki i szczyptę majeranku. Mięso zwinęłam w rulony.


  • Szynkę ułożyłam na blacie stołu, przygotowując po dwa plastry na porcję mięsa.
  • Starennie owinęłam w nią piersi kurczaka, i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu bez pokrywy, polałam olejem i piekłam w temperaturze 160'C przez 20 minut, 
  • W tym czasie umyłam pieczarki , kupiłam malutkie bo moim zdaniem danie z grzybami w całości ciekawie prezentuje się na półmisku. 
  • Na patelni rozgrzałam olej i dodałam łyżkę masła, wrzuciłam pieczarki, posoliłam je i obficie posypałam pieprzem. Mieszałam drewnianą łopatką do odparowania soków z patelni.
  • Na początku smażenia grzybów dodałam też sok z cytryny, który nie zmienia smaku pieczarek, a powoduje, że nie brązowieją.
  • Kiedy mięso się upiekło, obłożyłam je na półmisku smażonymi pieczarkami.

5 komentarzy:

  1. ps. znalazłam dzisiaj fajny filtr w picsassie do zdjęć nazywa się łomografia, atrakcyjnie jedzenie wygląda jak się nim zdjęcie podciągnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedne z najlepszych roladek!
    Najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń