piątek, 27 marca 2015

Orecchiette ze szpinakiem i sosem z gorgonzoli


Orecchiette to szczególny rodzaj włoskich kluseczek z południa kraju, które gospodynie wyginają w kciukach na kształt uszu i stąd nazwa.
Ja kupiłam je w polskim sklepie. Były świeżym produktem znajdującym się w lodówce tak zwana pasta fresca. Mniam.

Wielbicielom makaronów powinny przypaść do gustu. Ubóstwiam je.


Orecchiette ze szpinakiem i sosem z gorgonzoli

Składniki:

  • 1/2 kg świeżego makaronu orecchiette
  • 2 garście liści świeżego szpinaku lub 2 łyżki mrożonego
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 12%
  • 100g sera z niebieską pleśnią np. gorgonzola
  • sól

Wykonanie:

  • Śmietankę zagotować na małym ogniu, dodać do niej rozdrobniony ser z niebieską pleśnią i rozpuścić, ciągle mieszając. Można w tym czasie zdjąć garnek z ognia, by śmietanka nie zwarzyła się.
  • Szpinak poszatkować i dodać do sosu i jeszcze raz podgrzać, by liście się zblanszowały.
  • Sos posmakować w celu dosolenia. Może być lekko zbyt słony, gdyż gdy połączy się z makaronem straci na wyrazistości.
  • Podczas przygotowywania sosu zagotować w dużym garnku wodę na makaron, posolić ją i do wrzątku wrzucić orecchiette. Gotować je kilka minut, sprawdzając twardość. 
  • Najważniejsze, by nie rozgotować kluseczek, powinny być al dente.
  • Odcedzone orecchiette połączyć z serowo - śmietanowym sosem i od razu podawać na stół. Jeśli sos z makaronem okaże się zbyt gęsty, można podlać go wodą z gotowania klusek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz