wtorek, 7 lipca 2015

Kanapeczki żytnie z pastą tuńczykową i tymiankiem

        Kanapeczka na jeden kęs. Dopiero w ustach łączą się wszystkie składniki pozostawiając ciekawe doznania.
Kanapeczki żytnie z pastą tuńczykową i tymiankiem
Kanapeczki żytnie z pastą tuńczykową i tymiankiem

Składniki na 8-10 małych kanapek:

  • 2-3 kromki żytniego chleba
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • pół białej cebuli + kilka krążków do dekoracji
  • łyżeczka sosu worcestershire
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  • Kromki chleba przekroiłam na krzyż, by z każdej powstały 4 mniejsze kwadraciki
Pasta tuńczykowa:
  • Odsączonego tuńczyka włożyłam do miseczki, dodałam do niego drobno posiekaną cebulkę i pozostałe składniki, oprócz tymianku i pomidorów.
  • Wszystkie składniki rozgniotłam i wymieszałam widelcem, by wyczuwalne były cząstki ryby i cebulki (myślę, że nie należy pasty blendować)
  • Przygotowaną masę nakładałam na kanapeczki, dekorując każdą dwoma ćwiartkami pomidorka koktajlowego, połową krążka cebuli i gałązką tymianku.
  • Kanapeczki gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz