piątek, 26 września 2014

Żeberka duszone w kapuście kwaszonej

Żeberka wieprzowe duszone w kwaszonej kapuście to wspomnienie mroźnych i śnieżnych zim w Szklarskiej Porębie.
W jednej z tamtejszych restauracji serwują takie danie w towarzystwie podsmażanych ziemniaczków. Smakuje ono zwłaszcza, gdy zmęczony i głodny turysta szuka wolnego stolika, przedzierając się przez tłum wyczerpanych narciarzy i traci nadzieję na miejsce, a tu nagle ktoś skończył swój posiłek i stolik się zwalnia. Zamawia on wtedy żeberka w kapuście -  prawdziwą bombę kaloryczną!!
Niedawno podjęłam się ugotowania takich żeberek, a moje na pewno nie były tak tłuste jak te w Szklarskiej. Za to smakowały wybornie.



SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 1/2 kg kapusty kwaszonej
  • kilka suszonych grzybków
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki wina czerwonego wytrawnego
  • 1/3 łyżeczki cząbru
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej
  • pół łyżeczki cukru
  • woda
WYKONANIE:

Umyte, osuszone i pokrojone żeberka podsmażamy na małej ilości oleju, bo wytopi się z nich trochę tłuszczu. Gdy przyrumienią się z obu stron dodajemy pokrojoną w kostkę lub talarki cebulę
 i podsmażamy. Kapustę najlepiej przepłukać na sicie wodą, by nie była zbyt kwaśna, odcisnąć i poszatkować, dodać do żeberek z cebulką .Kapustę odrobinę przesmażyć wraz z mięsem i cebulką, a następnie podlać wodą i winem, dodać przecier pomidorowy, kilka grzybków i wszystkie przyprawy. Dusić na małym ogniu około godziny do czasu, gdy mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Uzupełniać wodę jeśli odparuje. Podawać z zasmażanymi ziemniaczkami.
 Jeśli mamy dużo żeberek można najpierw podsmażyć mięso, przełożyć je do garnka, następnie na tej samej patelni smażyć cebulkę i do niej dodać kapustę, a na końcu warzywa przełożyć do garnka z żeberkami i w nim dusić mięso wraz ze wszystkimi składnikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz