środa, 24 września 2014

Kotlety mielone z indyka w sosie z grzybów leśnych z dodatkiem estragonu

Mięso indycze jest delikatne w smaku i znacznie mniej kaloryczne niż wieprzowina. Dzięki kilku aromatycznym dodatkom i pysznemu sosowi powstały smakowite klopsy pasujące do kluseczek i oczywiście pysznej słodkiej kapusty w stylu czeskim, na którą przepis także zamieszczę. Do sosu dodałam estragon, którego smak znałam, ale odkryłam go ponownie w interesujących połączeniach podczas pobytu w Rumunii. W tamtejszejtradycji  kulinarnej to bardzo popularne zioło, dostępne w każdym sklepiku jak u nas natka pietruszki.




SKŁADNIKI:

kotlety:

  • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta tymianku
  • szczypta oregano
  • sól 
  • pieprz
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dkg drobno krojonego boczku
  • 4 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • mąka do obtoczenia klopsów
  • olej do smażenia
sos:
  • pół cebuli
  • 7 suszonych grzybów
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie 2 kulki
  • świeży estragon 1 łyżka (suszony 1/3 małej łyżeczki)
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • olej
  • 1 szklanka śmietanki 12% lub mleka 
WYKONANIE:

kotlety:

Boczek i cebulę należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wymieszać, jeśli są zbyt suche dodać kolejną łyżkę mleka. Formować owalne kotleciki i obtoczyć je w mące, po czym smażyć na oleju. 

sos:

Gdy mięso przyrumieni się z obu stron należy dodać do niego pół drobno pokrojonej cebulki, łyżkę masła i odrobinę oleju. Gdy cebulka się zeszkli dodać do sosu łyżkę mąki, przemieszać, by nie powstały grudki i podlać śmietanką bądź mlekiem. Osobiście często zastępuję śmietanę mlekiem ze względu na zawartość tłuszczu. Teraz do sosu trzeba wrzucić grzybki, 
(można je pokryszyć na mniejsze kawałki), ziele angielskie, sól, pieprz i świeży lub suszony estragon.   Gotować sos wraz z kotletami na bardzo małym ogniu przez kilkanaście minut. Gdyby zbyt zgęstniał podlewać go wodą lub mlekiem. 
Sos jest bardzo dobrym dodatkiem do kluseczek lub kaszy na sypko, zwłaszcza w towarzystwie wspaniałej słodkiej kapusty w stylu czeskim. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz