niedziela, 1 lutego 2015

Ciasto filo z farszem z kapusty pekińskiej i szpinaku

Greckie ciasto wypełniane zarówno farszami słodkimi jak i słonymi ma bardzo ciekawą strukturę. Jego cienkie płaty, kiedy są surowe przypominają pergamin, a po upieczeniu nabierają kruchości, chrupkości.
Ciasto filo z farszem z kapusty pekińskiej i szpinaku

Ciasto filo z farszem z kapusty pekińskiej i szpinaku

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 250g szpinaku
  • szklanka poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g sera ricotta
  • sól
  • pieprz


WYKONANIE:

Farsz:

  • Kapustę zeszkliłam na oleju i przełożyłam do dużej miski
  • Poszatkowaną cebulkę także zezłociłam na patelni, dodałam do niej poszatkowany szpinak i krótko przesmażyłam. Te składniki także przełożyłam do miski z kapustą.
  • Do farszu dodałam ser ricotta i rozdusiłam go widelcem. 
  • Następnie rozgniotłam ząbek czosnku i surowy dodałam do warzyw z serem, doprawiłam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie połączyłam mieszając składniki.
  • Płaty ciasta jeden po drugim smarowałam pędzelkiem moczonym w oleju. Przesmarowałam tak i nakładałam na siebie warstwami 4 płaty.
  • Farsz wyłożyłam długim pasem na środku przygotowanych płatów ciasta, pozostawiając od góry i od dołu pasa po 3cm. Na bokach zostawiłam taką ilość ciasta, by płaty mogły się na siebie nałożyć.
  • Farsz zapakowałam w ciasto i przesmarowałam je jeszcze olejem z wierzchu. 
  • Wyłożyłam na blaszkę pokrytą pergaminem i piekłam w nagrzanym do 180' piekarniku przez 15 min.
  • Ciasto pięknie się rozwarstwiło. Pilnowałam, by było złote, a nie brązowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz