środa, 27 sierpnia 2014

Ser kozi z miodem, migdałami i olejem arganowym

Kolejne danie inspirowane kuchnią marokańską, to lekka sałatka z wspaniałym, aromatycznym olejem arganowym. Jadłam ją w Maroku w restauracji prowadzonej przez Francuza. Nastąpiło tu pomieszanie kuchni francuskiej z marokańską, a jego efektem jest danie udoskonalone przeze mnie przez dodanie smażonych migdałów i zielonej sałaty. Spożywczy olej arganowy w Polsce nie należy do najtańszych, ale można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w orientalnych sklepach internetowych. Olej ten nie jest filtrowany w przeciwieństwie do kosmetycznego, dzięki czemu zachowuje wspaniały, orzechowy aromat.
Ser kozi z miodem, migdałami i olejem arganowym 


SKŁADNIKI:

  • 1-2 czubate łyżki koziego twarogu
  • 4 pomidorki koktailowe lub jeden średni pomidor
  • 2 listki sałaty
  • bagietka - 2 lub3 kromki (może być pieczywo ziarniste)
  • łyżka migdałów łuskanych lub płatków migdałowych
  • łyżka oliwy 
  • 2 łyżki oleju arganowego
  • 1 płaska łyżeczka miodu 
  • szczypta soli
 PRZEPIS: 
Plastry pieczywa należy przyrumienić w piekarniku lub na patelni, a pomidorki koktailowe nabić na patyk do szaszłyków. Jeśli macie tylko duże pomidory, pokrojcie je w cząstki. Twarożek nałóżcie na talerz, obok połóżcie poszarpane  liście sałaty. Dodajcie pomidory i grzanki. Migdały podsmażcie na łyżce oliwy na złoty kolor. Gdy zaczną się złocić, zdejmijcie patelnię szybko z ognia, bo migdały mogą zbyt mocno zbrązowieć i tym samym zrobić się gorzkie. Można je posolić małą szczyptą soli. Migdały wyłóżcie na ser i grzanki.
Płaską łyżeczkę miodu lekko podgrzejcie w garnku, dodając do niego olej arganowy, składniki jednak nie mogą zrobić sie gorące. Podgrzanie służy lepszemu ich połączeniu. Jeszcze ciepłym, aromatycznym olejem z miodem polejcie ser, grzanki i pomidorki.
Smaki dania świetnie się ze sobą łączą i stanowią dobrą lunchową przekąskę lub starter przed daniem głównym. Polecam wszystkim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz